Salvatorkerk Salvatorkerk

Salvatorkerk Veenendaal

Adriaen van Ostadelaan 54, 3904 TL Veenendaal


Actualiteit

Eerste communie viering (er is crèche voor de kleintjes)

14 mei 2024, namens de werkgroep 1e H.Communie

26 mei is het zover!
Dan zullen 13 kinderen hun 1e Heilige Communie doen in onze kerk. Afgelopen maanden hebben zij zich voorbereid op deze dag! Ze hebben een kerkrondleiding gehad, kennis gemaakt met de misdienaars, gewerkt uit het communieboekje, de herinneringsdoos gevuld en nog veel meer.

Een prachtige dag voor jullie toegewenst en Gods zegen!

Crèche
Wilt u komen met jongere kinderen, maar denkt u dat deze viering te lang voor hen zal zijn? U kunt uw kindje vooraf aan de viering brengen naar de crèche. Deze is in de parochiezaal naast de kerk.
U bent van harte uitgenodigd deze feestelijke viering bij te wonen! Tijd:10.15 uur.


Afspraak ziekenzalving

5 mei 2024, namens het Pastoraal Team

Wanneer iemand gezond is, denkt men niet na over een ziekenzalving. Maar er kan zich plotseling een situatie voordoen, waarbij een familielid, een geliefde of uzelf dit sacrament wilt ontvangen. Het sacrament van de ziekenzalving wordt ook wel ‘Het laatste sacrament’ genoemd, wat doet vermoeden dat het alleen wordt toegediend aan stervenden. Het gebeurt dan weleens dat er laat contact wordt opgenomen, waardoor de priester te laat komt en de zieke al is overleden. Dat is voor alle betrokkenen erg verdrietig.

Het sacrament kan echter ook worden toegediend aan gelovigen die op hoge leeftijd zijn, ernstig ziek zijn of een zware operatie moeten ondergaan. Het is zelfs erg mooi als de gelovige het sacrament, samen met de familie, bewust kan ontvangen en er door gesterkt kan worden. "De eerste genade van dit sacrament is een genade van troost, vrede en bemoediging om de moeilijkheden te overwinnen die eigen zijn aan een toestand van ernstige ziekte of aan de broosheid van ouderdom" (CKK 1520). Daarom vraagt het pastoraal team u om tijdig een afspraak te maken voor de ziekenzalving en, indien mogelijk, niet te wachten tot iemand stervende is. U kunt dit doen door te bellen naar 06 516 398 84.

Wanneer in noodgevallen geen priester beschikbaar is voor het toedienen van het sacrament van de ziekenzalving, is het mogelijk om een ziekenzegen te ontvangen van een pastoraal werker of een parochieel voorganger. Dit is geen sacrament, maar een gebed dat over de zieke wordt uitgesproken en Gods nabijheid benadrukt.

Ziekenzalving: maak tijdig een afspraak!

Het pastoraal team,
Pastoor Mauricio Meneses en parochievicaris Erik Rozeman


Concert Romayne Wheeler

5 mei 2024,

Alweer voor de zesde keer treedt de befaamde pianist Romayne Wheeler op in onze parochie. Zijn concerten in onze parochie begon hij in Veenendaal, in de Salvatorkerk. De jaren daarop heeft hij opgetreden in de RK Kerk van Bennekom.

We zijn erg blij hem weer te mogen ontmoeten op zaterdagavond 25 mei in de Maria Virgo Regina-kerk van Bennekom. Het is zeer bijzonder dat Romayne Wheeler hier optreedt, want hij is een pianist van internationale faam. In 1968 behaalde hij zijn graad als componist aan de universiteit van Wenen. Sindsdien heeft hij in meer dan vijftig landen opgetreden. In 1992 gaf de Amerikaanse Wheeler zijn leven een bijzondere wending, toen hij bij de inheemse Tarahumara-bevolking in Mexico ging wonen. Dit bracht hem de bijnaam 'El pianista de la siërra'. De Tarahumara's zijn een zeer arm volk dat zich onder uiterst moeilijke omstandigheden moet zien te redden. Af en toe verlaat Romayne Wheeler 'zijn' Tarahumara's om concerten in Europa, Canada en de VS te geven. Op die manier kan hij geld inzamelen dat de Tarahumara's gebruiken voor onderwijs en medische zorg.

Op 25 mei zal Wheeler werken van Pachelbel, Beethoven en Liszt spelen. Daarnaast speelt hij ook eigen composities, die zijn beïnvloed door het extreme landschap van Noordwest Mexico en de Tarahumara-cultuur. Unieke composities, die getuigen van een groot gevoel van verwondering en een liefde voor de natuur. Tussendoor vertelt hij meer over zijn muziek en hoort het publiek boeiende anekdotes. Bezoekers zullen genieten van een avond vol prachtige muziek en fraai beeldmateriaal van de Tarahumara's. De toegang is gratis; er is een collecte ten goede van de stichting die de Tarahumara's ondersteunt. Kortom, alle reden om zaterdagavond 25 mei naar de Maria Virgo Regina-kerk (Heelsumseweg 1 te Bennekom) te komen! Aanvang van het concert is 20.00 uur, inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur.

Donatie
Als u niet naar het concert kunt komen, dan kunt u toch het oie werk van Romayne ondersteunen door een donatie over te maken op: NL 91 ASNB 8819 85 95 48 t.n.v. E.J.J.M. Konincks.


Update pastoor: operatie uitgesteld....

21 april 2024, namens de pastores

Beste parochianen, beste vrienden en beste allemaal,

Allereerst wil ik jullie van harte bedanken voor alle gebaren van medeleven en steun. Vandaag zou ik de vierde operatie ondergaan. Alle berichten, kaarten, kaarsen en gebeden hebben mij heel veel goed gedaan; ik was klaar voor de operatie!

Echter, ik heb een preoperatief gesprek met de chirurg-proctoloog gehad en tijdens het gesprek hebben we mijn huidige situatie, lichamelijke conditie en mijn symptomen besproken. Na zorgvuldige overweging is besloten om de geplande operatie uit te stellen. Dit besluit is gebaseerd op het feit dat mijn laatste MRI drie maanden geleden in januari heeft plaatsgevonden, en het lichaam in die tijd veranderingen kan hebben ondergaan. Daarom is er besloten om op 7 mei opnieuw een MRI-scan te ondergaan. Op 14 mei zal op basis van de uitslag van deze nieuwe scan een beslissing worden genomen over het vervolgtraject. Tot die tijd wordt de operatie uitgesteld.

Ik zal mijn fysieke conditie nauwlettend blijven monitoren en alert zijn op eventuele symptomen, zoals koorts of aanhoudende krampen. Ik waardeer enorm jullie steun en medeleven gedurende dit proces; maar vooral jullie gebeden; toeval bestaat niet en dit alles zie ik als resultaat van het gebed. Hoewel het soms een eindeloze weg lijkt en ik nu nog niet geholpen word, ben ik ervan overtuigd dat alles een reden heeft. Wij zitten juist in een mooie tijd van hoop, de Paastijd en zelfs de natuur herinnert ons eraan hoe groot de kracht van het leven is!

Dus ik ga verder met groot vertrouwen in God, in jullie steun en in mijn medische team dat mij met grote zorg behandelt.

God zij dank!

Met vriendelijke groet,
Pastoor Mauricio Meneses


Zomerkamp Aartsbisdom Utrecht

17 april 2024,

Na de succesvolle editie van 2023 organiseert het Aartsbisdom Utrecht ook in 2024 weer een kinder- en tienerkamp. Beide zomerkampen vinden van 3 t/m 8 augustus plaats op Kampeerboerderij De Heidebloem in Haarle. De aanmelding is geopend!

KINDERKAMP Ga je mee op wereldreis?
We gaan in één week de wereld rond! De reis gaat over het land, door de lucht en over het water. Op reis gaan we heel veel spelletjes doen, zwemmen, gezellige activiteiten, knutselen en lekker eten. Tijdens de vieringen en de catechese luisteren we naar verhalen uit de Bijbel en leren we van de reizen van onder anderen Abraham en Paulus. Heb je zin om mee te gaan op deze onvergetelijke reis? Pak dan je koffer en stop hem vol met alles wat je mee wilt nemen. Wij hebben er al veel zin in!

Wanneer: 3 tot en met 8 augustus 2024
Waar: Kampeerboerderij De Heidebloem, Oude Deventerweg 8a – Haarle
Wie: Kinderen van 7 t/m 12 jaar
Aantal deelnemers: Maximaal 30
Hoofdleiding: Vicaris Hans Pauw en Anne en Remco Peters
Kosten: € 125,- per kind. Als er meerdere kinderen uit één gezin meegaan, is er een speciaal tarief van € 75,- per extra kind (voorbeeld: 2 kinderen = € 200,- i.p.v. € 250,-)
Meer informatie via e-mail: zomerkampen.aartsbisdom@gmail.com

TIENERKAMP Feestweek
Kerstmis in de zomer? Pasen in augustus? Op Tienerkamp kan het! Tienerkamp 2024 wordt dé ultieme feestweek waarin alle grote feestdagen van het jaar zijn samengebracht. Met veel leuke, spannende en uitdagende activiteiten en interessante catecheses gaan we er een feestelijke week van maken. Maar het wordt natuurlijk pas écht een feest met jou erbij, dus meld je snel aan! Pepernoten, een heerlijk kerstdiner en paaseieren zijn inbegrepen.

Wanneer: 3 tot en met 8 augustus 2024
Waar: Kampeerboerderij De Heidebloem, Oude Deventerweg 8a – Haarle
Wie: Tieners van 13 t/m 16 jaar
Aantal deelnemers: Maximaal 30
Hoofdleiding: Priester Gauthier de Bekker, Rik Ledoux en Eline Brinkhuis
Kosten: € 145,- per tiener. Als er meerdere tieners uit één gezin meegaan, is er een speciaal tarief van € 95,- per extra tiener (voorbeeld: 2 tieners = € 240,- i.p.v. € 290,-)
Meer informatie via e-mail: zomerkampen.aartsbisdom@gmail.com


Terugblik op Missionaire Parochiedag

9 april 2024, namens de pastoraatsgroep

Een topdag zaterdag 6 april!! Met een enthousiaste groep van 61 mensen uit de H. Titus Brandsma parochie (waarvan 7 uit Veenendaal)namen we deel aan de conferentie Missionaire parochie. Een dag die begon met een Eucharistie viering. Het was een dag samen met 850 andere belangstellenden uit heel Nederland en een klein aantal uit België. Met veel mogelijkheden voor nieuwe ontmoetingen en uitdagingen. Het middagprogramma bestond o.a. uit het seminar "Hoe kunnen we mensen helpen om leerling van Jezus te worden?" Hadewijch Klaassen (tevens parochiaan in onze parochie) legde uit welke stappen iemand die Jezus nog niet kent doorloopt voordat hij/zij intentioneel leerling van Jezus is. In dit interactieve deel werd in kleine groepen besproken wat de parochie al doet voor zoekende mensen en welke stappen je concreet zou kunnen zetten als parochie. Kon je er niet bij zijn? Het seminar is terug te zien via deze link op 4 uur en 42 min. of kijk de komende week de opname terug (met meerdere getuigenissen en inspiratie).Derde dinsdag van de maand: Stille aanbidding

19 maart 2024, namens het Pastoraal Team

Eenmalige wijziging: deze maand op dinsdag 9 april i.p.v. 16 april.

In veel katholieke kerken kun je naar de stille, of eucharistische aanbidding gaan. Alleen in het aartsbisdom Utrecht zijn er 22 kerken waar dit mogelijk is.

Vanaf dinsdag 19 maart van 19:30 tot 20:30 uur wordt ook in onze geloofsgemeenschap de stille aanbidding gehouden. Maar wat is het precies? Het is een oude vorm van gebed die terug gaat naar het vroege christendom waarbij het Allerheiligste wordt aanbeden. We willen graag een steeds meer open en uitnodigende kerk zijn waar ruimte is om te bidden ook buiten de vieringen op zondag. Bij de stille aanbidding wordt een geconsacreerde hostie in een monstrans op het altaar uitgesteld.

Laten we naar Hem gaan om naar de stem van God te luisteren, laten we een moment voor onszelf pakken en weg van de rumoerige en drukke wereld gaan en de aanwezigheid van Jezus in de stilte te ervaren.

Wanneer? Elke derde dinsdag van de maand om 19:30 uur (eerste keer op 19 maart).

Waar? In de kerk.
Voor wie? Voor iedereen, jong en oud die behoefte heeft aan een moment bezinning en in stilte dichtbij God wil zijn.


Tweede zaterdag van de maand: Klus- en tuinochtend

6 mei 2023, namens de Locatieraad

Elke tweede zaterdag van de maand komt er een groep vrijwilligers bij elkaar om klussen te doen in en rondom de kerk. Tevens wordt de tuin onderhouden. Ook als u even binnen wilt lopen is dat mogelijk. De koffie staat klaar. Wilt u helpen? Dat kan: u hoeft zich niet aan te melden, maar kom gerust koffiedrinken of meehelpen.
Voor meer informatie of opmerkingen: mail dan naar lrv@pztb.nl

We beginnen om 9.00 uur tot ongeveer 12.00 uur.


Vierde dinsdag van de maand: gezamenlijke maaltijd

6 mei 2023, namens de pastoraatsgroep

Voor iedereen die gezellig samen wil eten hebben we de gelegenheid op de vierde dinsdag van de maand. Een groep komt dan samen in de parochiezaal en een kookteam en gastvrouwen staan klaar om u te ontvangen. De kosten bedragen €7,00 per persoon. U ontvangt dan een heerlijk drie-gangenmenu. Voor meer informatie kunt u Cisca Groothedde aanspreken in de kerk of een mailtje sturen aan pgv@pztb.nl
U bent welkom om 17.15 uur in de parochiezaal.
(In de maanden juli en augustus houden we een zomerstop)


Derde zondag van de maand: Omgekeerd huisbezoek (in Salvatorkerk)

6 mei 2023, namens Omgekeerd huisbezoek

Het zogenaamde Omgekeerd Huisbezoek is elke derde zondag van de maand om 12.15 uur. Mensen vroegen wel eens aan mij: ‘Loopt dat nou nog, dat omgekeerd huisbezoek?’ Gelukkig kon ik volmondig zeggen: ‘Ja, dat loopt.’

De meeste bijeenkomsten beginnen met een openingsverhaaltje of openingsgedicht waarna de soep en broodjes op tafel komen. Daarna is er ruimte voor wie iets wil vertellen. Zo’n verhaal start dan bijvoorbeeld met een zin als: ‘Wat me nou toch afgelopen week overkomen is.’ Gelukkig zit er veel humor in die belevenissen, maar ook wanneer het serieuze zaken zijn, is daar aandacht voor. Ook verdrietige zaken mogen het licht zien. Daarmee komt een belangrijke doelstelling van het project tot zijn recht. We willen namelijk tijd en ruimte bieden voor Het verhaal van mensen. We maken in ons leven veel mee en we willen anderen vaak niet ‘lastig vallen met ons verhaal’, maar zeker wanneer wij alleen zijn komen te staan, is het ook wel eens heel fijn om het nog eens te mogen zeggen. Wat fijn dan ook om te zien dat er bij het Omgekeerd huisbezoek vertrouwen en respect is voor die momenten van delen met elkaar. Ook de komende tijd willen wij ruimte bieden voor ontmoeting en verhaal en brood en soep met elkaar delen. U bent van harte welkom!

Meestal zijn wij met ongeveer 12 personen. Er zijn enkele vaste bezoekers, maar ook minder vaste bezoekers zijn welkom en gelukkig zijn er altijd weer mensen die voor het eerst komen. Wij, bezoekers van Omgekeerd huisbezoek, hopen dat u nieuwsgierig bent en blijft naar het Omgekeerd huisbezoek en niet zult aarzelen eens bij ons binnen te lopen wanneer u daar behoefte aan heeft. Het wordt al jaren georganiseerd door Charlotte Kamp en Henk Koop.
(In de maandagn juli en augustus houden we een zomerstop)


Eerste dinsdag van de maand: Rozenkransgebed (in Salvatorkerk)

6 mei 2023, namens de pastoraatsgroep

Gedurende de hele maand oktober hebben we in onze kerk wekelijks de rozenkrans gebeden. Het is een mooi moment van gezamenlijk gebed en bezinning. Om dit niet alleen tot Mariamaanden te beperken, is de kerk vanaf elke eerste dinsdag van de maand om 19.15 uur open om samen de Rozenkrans te bidden.
In eenvoud en met een open hart bidden we samen bij de Mariakapel. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. Er worden mapjes met het Rozenkransgebed uitgedeeld zodat ook wie niet vertrouwd is met dit gebed makkelijk mee kan doen. We sluiten het gebed met een Maria liedje. Daarna is er gelegenheid om een kopje koffie of thee samen te drinken.
(In de maandag juli en augustus houden we een zomerstop)Keer terug