Salvatorkerk Salvatorkerk

Salvatorkerk Veenendaal

Adriaen van Ostadelaan 54, 3904 TL Veenendaal


Omgekeerd huisbezoek

Personen

Gemmy BartlemaContactpersoon
  Charlotte KampContactpersoon
  Henk KoopContactpersoon namens Deelraad Diaconie

Zondagochtend. Ik stap op de fiets. Langzaam fiets ik naar de kerk. De straten wit van de vrieskou. De opkomst in de kerk is, zo vernam ik achteraf van de koster, wat lager dan gewoonlijk. Mensen gaan niet graag de straat op met die gladheid.

Na de koffie in de parochiezaal (die altijd goed vol zit), maken Charlotte Kamp, Maria Reijnen en Gemmy Bartlema de soep klaar, snijden de broodjes doormidden en leggen beleg, servetten en bestek op tafel. Ook hier is te merken dat ouderen zich laten tegenhouden door de kou en de gladheid: een handje vol senioren zijn afgekomen op dit Omgekeerd huisbezoek.

Vijf vrouwen en één heer. Voor de een is dit Omgekeerd huisbezoek een welkome afleiding van de stille zondagmiddag. De ander zegt de kinderen elke derde zondag van de maand af. Éen ding hebben de gasten gemeen: ze zijn allen alleenstaand en kijken allen naar dit samenzijn uit.

Voordat de maaltijd genuttigd wordt, leest Charlotte voor uit het boek 'Een parel voor elke dag'; een bundel korte verhalen. Daarna gaan de gesprekken over en weer. De viering van vanmorgen werd begeleid door de Schola. De gezangen waren in het Gregoriaans. 'Zoals het vroeger altijd was'. De ouderen kunnen allen de liederen nog meezingen, het zit er in geprent. 'Vroeger, 'toen je de hostie nog op de tong kreeg'! Herinneringen worden opgehaald aan vervlogen tijden. De onderwerpen wisselen elkaar af: over de doden, de zieken en de eenzamen. De ouderen houden elkaar goed op de hoogte, de betrokkenheid is groot. Maar ook André Kuipers passeert de revue. Rond de klok van twee uur sluit Charlotte de bijeenkomst met wederom een verhaal uit de verhalenbundel. De ouderen trekken hun jassen aan. Voor degene zonder vervoer wordt vervoer geregeld. Iedereen gaat met een tevreden gevoel weer naar huis.

Het lijkt nog kouder. De wind snijdt door mijn handschoenen heen. Ik fiets door de verlaten winkelstraat. Links en rechts staan groepjes jongeren zich op te houden in de portieken. Ik besluit: samen zijn op zondag is niet alleen een welkome afleiding voor ouderen. Iedereen deelt graag mee in een gezelschap. Het is fijn dat de vrijwilligers van de Salvatorkerk zo begaan zijn met de alleenstaanden. Voor de een is het vanzelfsprekender dat er op zondagmiddag bezoek en afleiding is . De ander eet zijn brood in een stilte die niet doorbroken wordt.

Het Omgekeerd huisbezoek is voor alleenstaanden die graag de maaltijd met elkaar delen. Een moment van ontmoeting die geheel in het teken staat van gezelligheid en vrijblijvendheid. Bent u alleenstaand en wilt u ook een zondagmiddag mee-eten? De vrijwilligers heten u van harte welkom!


Bijlagen

Omgekeerd huisbezoek 2009
Toelichting Omgekeerd Huisbezoek

 

Keer terug