Salvatorkerk Salvatorkerk

Salvatorkerk Veenendaal

Adriaen van Ostadelaan 54, 3904 TL Veenendaal


Actualiteit

Terugblik op Missionaire Parochiedag

9 april 2024, namens de pastoraatsgroep

Een topdag zaterdag 6 april!! Met een enthousiaste groep van 61 mensen uit de H. Titus Brandsma parochie (waarvan 7 uit Veenendaal)namen we deel aan de conferentie Missionaire parochie. Een dag die begon met een Eucharistie viering. Het was een dag samen met 850 andere belangstellenden uit heel Nederland en een klein aantal uit België. Met veel mogelijkheden voor nieuwe ontmoetingen en uitdagingen. Het middagprogramma bestond o.a. uit het seminar "Hoe kunnen we mensen helpen om leerling van Jezus te worden?" Hadewijch Klaassen (tevens parochiaan in onze parochie) legde uit welke stappen iemand die Jezus nog niet kent doorloopt voordat hij/zij intentioneel leerling van Jezus is. In dit interactieve deel werd in kleine groepen besproken wat de parochie al doet voor zoekende mensen en welke stappen je concreet zou kunnen zetten als parochie. Kon je er niet bij zijn? Het seminar is terug te zien via deze link op 4 uur en 42 min. of kijk de komende week de opname terug (met meerdere getuigenissen en inspiratie).Theater voorstelling Titus Brandsma 4 mei

7 april 2024, namens het webteam

Wat bezielde Titus Brandsma om niet te buigen voor de naziterreur? Een houding die uiteindelijk leidde tot zijn dood. Dat is te horen en te zien in de theatrale en poëtische voorstelling over het leven van Titus Brandsma. Gespeeld door Peter Vermaat op een bijzondere datum: 4 mei.

n.b.: Dit is een vervangende voorstelling voor die van 13 april over Titus Brandsma, Titus' laatste reis.

Over de voorstelling

In zijn theatervoorstelling met levensgrote poppen vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van Titus Brandsma. In 1881 geboren op een boerderij in Ugoklooster (bij Bolsward), werd hij in 1942 te Dachau met een injectie om het leven gebracht. Het is het verhaal van een kwetsbaar mens die overeind bleef te midden van het oorlogsgeweld. De geschiedenis van een praktisch ingestelde mysticus die oog had voor mensen in crisissituaties. De kroniek van een geleerde die journalisten motiveerde niet te buigen voor de naziterreur. Deze houding leidde tot zijn dood, maar is inspirerend tot op de dag van vandaag.

In een voorstelling van een kleine twee uur (met pauze) vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van deze religieus bewogen man. In deze voorstelling visualiseert hij zijn verhaal met karakteristieke poppen en objecten.


Meer informatie: zie website .

www.ontmoetingshuis.nl

(Dit is een activiteit buiten onze parochie)


Cursus omgaan met dementie

1 april 2024, namens de pastoraatsgroep

Veens Welzijn organiseert een cursus omgaan met dementie op dinsdagochtend 16, 23 april, 7, 14 en 21 mei.

Voor meer informatie kijk op de website


Meedoe Musical "Wie is mijn naaste?"

1 april 2024, namens het Pastoraal Team

Zelf meedoen in een musical? Dat kan in de musical “Wie is mijn naaste?”

Datum: Zaterdag 20 april, van 9.30 – 16.30 uur

De Heilige Titus Brandsmaparochie nodigt alle kinderen die wonen op het grondgebied van de parochie (Bennekom, Ede, Doorwerth, Lunteren, Oosterbeek, Renkum, Heelsum, Rhenen, Veenendaal, en Wageningen) uit voor een musical van Koemi waarin zij zelf mee mogen spelen. Dus of je nou een regelmatig bezoeker van de kerk bent of helemaal niet, iedereen is welkom!

Koemi is sinds vorig jaar de naam van de Nederlandse tak van het in Oostenrijk ontstane KISI (God’s singing kids), een internationale familie van kinderen, jongeren en volwassenen die met liederen en musicals op pad zijn tot eer van God. Ze zijn katholiek, met een oecumenische, missionaire opdracht.

Op 23 maart was Koemi al in onze parochie met de musical “Emmaus”, een heel mooie musical over de Emmaüsgangers, die jong en oud geraakt heeft!

Op zaterdag 20 april komt Koemi weer terug naar Wageningen. Kinderen krijgen dan de gelegenheid om zelf mee te spelen in de musical “Wie is mijn naaste?”, die kinderen en volwassenen laat nadenken over de vraag hoe je een ander kunt helpen. Samen met de spelers van Koemi studeren zij gedurende deze zaterdag hun rol in, en ’s middags kunnen de familieleden en overige geïnteresseerden komen kijken naar de uitvoering.

Deelnemende kinderen dienen op zaterdag 20 april om 9.30 uur aanwezig te zijn. De opvoering van de musical is van 15.30 – 16.30 uur.

We vragen de kinderen om een eigen lunch mee te nemen. Voor drinken en tussendoortjes wordt gezorgd.

Het opgeven van kinderen die mee willen spelen kan via het secretariaat van Wageningen: wageningen@pztb.nl , of 0317-747111 (dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 12.00 uur)

De deelname voor kinderen die mee willen spelen, en het bijwonen van de voorstelling door familieleden, vrienden en overige geïnteresseerden is gratis. Een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de onkosten is natuurlijk altijd welkom, en daarvoor zal dan ook een collectebus (met ook een QR-code erop) aanwezig zijn.

Heb je nog vragen over deze musicals, of wil je meehelpen als vrijwilliger met de catering of in het welkomstteam tijdens de uitvoeringen? Neem dan contact op met wageningen@pztb.nl of 0317-747111.


Bezoek aan reliek

31 maart 2024, Aartsbisdom Utrecht

De heilige Bernadette Soubirous komt naar Nederland. Een schrijn met haar reliek (een stuk van het gebeente) komt in april vanuit Lourdes naar Nederland en maakt een rondgang door alle zeven Nederlandse bisdommen. Van 16 t/m 20 april is de schrijn in het Aartsbisdom Utrecht: eerst in de Broederenkerk te Deventer en daarna in de St. Catharinakathedraal in Utrecht. Het programma voor deze dagen is nu bekend. Deze week kwam bovendien de landelijke website online over de rondgang van de reliekschrijn door Nederland.

Tijdens de rondgang door het Aartsbisdom Utrecht is er iedere dag een Eucharistieviering. Verder staan onder meer Lichtprocessies, Rozenkransgebed en een Taizéviering gepland. In Deventer is er verder de Weg van het Licht met speciaal kinderprogramma en wordt de film ‘Je m’appelle Bernadette’ vertoond. In Utrecht krijgen gelovigen tijdens de ‘Liturgie van het Water’ de mogelijkheid om Lourdeswater te ontvangen en een stukje rots aan te raken/bezichtigen.

In de deze week verschenen editie van bisdomblad ‘Op Tocht’ staan de programma’s in Deventer en Utrecht schematisch weergegeven: klik hier voor het overzicht of zie de afbeelding onderaan deze pagina. (NB In de gedrukte ‘Op Tocht’ staat dat de Mis op 20 april om 13.00 uur begint met mgr. Hoogenboom als hoofdcelebrant: inmiddels is bekend dat de aanvangstijd 13.30 uur is en dat mgr. Woorts zal celebreren. In dit online overzicht staat het correct vermeld.)
De organisatie in Deventer heeft bovendien een speciale nieuwsbrief uitgegeven met daarin onder meer een oproep aan koorzangers, acolieten, misdienaars en andere ‘helpende handjes’ om zich aan te melden: klik hier (PDF – er is ook een versie voor gebruik op bijvoorbeeld sociale media: klik hier voor pagina 1 en klik hier voor pagina 2).

Landelijke website
Deze week ging ook de landelijke website ‘live’: klik hier. Hierop is informatie te vinden over de rondgang door alle Nederlandse bisdommen. De reliekschrijn komt vanuit Lourdes eerst naar het bisdom Roermond, daarna volgen de bisdommen Haarlem-Amsterdam, Rotterdam en Groningen-Leeuwarden. Dan is van 16 t/m 20 april het Aartsbisdom Utrecht aan de beurt, waarna de rondgang wordt afgesloten in de bisdommen Breda en Den Bosch. De site bevat verder informatie over Bernadette Soubirous, relieken en (bedevaarten naar) Lourdes. Ook zijn er enkele gebeden te vinden. De website kunt u hier vinden: https://www.missionsndlourdes.com/nl/

Graag willen we vanuit onze parochie enkele onderdelen van het programma gezamenlijk bijwonen: dinsdagavond 16 april in Deventer en vrijdag 19 april in Utrecht. Informatie en opgeven: Anuschka Smeekes a.smeekes@gmail.com o.v.v. ‘Bezoek Heilige Bernadette’


Derde dinsdag van de maand: Stille aanbidding

19 maart 2024, namens het Pastoraal Team

Eenmalige wijziging: deze maand op dinsdag 9 april i.p.v. 16 april.

In veel katholieke kerken kun je naar de stille, of eucharistische aanbidding gaan. Alleen in het aartsbisdom Utrecht zijn er 22 kerken waar dit mogelijk is.

Vanaf dinsdag 19 maart van 19:30 tot 20:30 uur wordt ook in onze geloofsgemeenschap de stille aanbidding gehouden. Maar wat is het precies? Het is een oude vorm van gebed die terug gaat naar het vroege christendom waarbij het Allerheiligste wordt aanbeden. We willen graag een steeds meer open en uitnodigende kerk zijn waar ruimte is om te bidden ook buiten de vieringen op zondag. Bij de stille aanbidding wordt een geconsacreerde hostie in een monstrans op het altaar uitgesteld.

Laten we naar Hem gaan om naar de stem van God te luisteren, laten we een moment voor onszelf pakken en weg van de rumoerige en drukke wereld gaan en de aanwezigheid van Jezus in de stilte te ervaren.

Wanneer? Elke derde dinsdag van de maand om 19:30 uur (eerste keer op 19 maart).

Waar? In de kerk.
Voor wie? Voor iedereen, jong en oud die behoefte heeft aan een moment bezinning en in stilte dichtbij God wil zijn.


Jongerenreis Taizé

10 februari 2024, Aartsbisdom Utrecht

Na het succes van de reis naar de Wereldjongerendagen in Lissabon in 2023 wil Jong Aartsbisdom vaker een reis aanbieden aan jongeren.

Korte reisjes, dichter bij huis, in de jaren dat er geen WJD plaatsvindt is het idee. Daarom organiseert priester Gauthier de Bekker in de meivakantie een reisje naar Taizé, Frankrijk. Iedereen die al eens naar Taizé is geweest, weet dat het een bijzondere plek is, die je zeker weet te raken.

Klik hier om de flyer te bekijken


Tweede zaterdag van de maand: Klus- en tuinochtend

6 mei 2023, namens de Locatieraad

Elke tweede zaterdag van de maand komt er een groep vrijwilligers bij elkaar om klussen te doen in en rondom de kerk. Tevens wordt de tuin onderhouden. Ook als u even binnen wilt lopen is dat mogelijk. De koffie staat klaar. Wilt u helpen? Dat kan: u hoeft zich niet aan te melden, maar kom gerust koffiedrinken of meehelpen.
Voor meer informatie of opmerkingen: mail dan naar lrv@pztb.nl

We beginnen om 9.00 uur tot ongeveer 12.00 uur.


 

Vierde dinsdag van de maand: gezamenlijke maaltijd

6 mei 2023, namens de pastoraatsgroep

Voor iedereen die gezellig samen wil eten hebben we de gelegenheid op de vierde dinsdag van de maand. Een groep komt dan samen in de parochiezaal en een kookteam en gastvrouwen staan klaar om u te ontvangen. De kosten bedragen €7,00 per persoon. U ontvangt dan een heerlijk drie-gangenmenu. Voor meer informatie kunt u Cisca Groothedde aanspreken in de kerk of een mailtje sturen aan pgv@pztb.nl
U bent welkom om 17.15 uur in de parochiezaal.
(In de maanden juli en augustus houden we een zomerstop)


Derde zondag van de maand: Omgekeerd huisbezoek (in Salvatorkerk)

6 mei 2023, namens Omgekeerd huisbezoek

Het zogenaamde Omgekeerd Huisbezoek is elke derde zondag van de maand om 12.15 uur. Mensen vroegen wel eens aan mij: ‘Loopt dat nou nog, dat omgekeerd huisbezoek?’ Gelukkig kon ik volmondig zeggen: ‘Ja, dat loopt.’

De meeste bijeenkomsten beginnen met een openingsverhaaltje of openingsgedicht waarna de soep en broodjes op tafel komen. Daarna is er ruimte voor wie iets wil vertellen. Zo’n verhaal start dan bijvoorbeeld met een zin als: ‘Wat me nou toch afgelopen week overkomen is.’ Gelukkig zit er veel humor in die belevenissen, maar ook wanneer het serieuze zaken zijn, is daar aandacht voor. Ook verdrietige zaken mogen het licht zien. Daarmee komt een belangrijke doelstelling van het project tot zijn recht. We willen namelijk tijd en ruimte bieden voor Het verhaal van mensen. We maken in ons leven veel mee en we willen anderen vaak niet ‘lastig vallen met ons verhaal’, maar zeker wanneer wij alleen zijn komen te staan, is het ook wel eens heel fijn om het nog eens te mogen zeggen. Wat fijn dan ook om te zien dat er bij het Omgekeerd huisbezoek vertrouwen en respect is voor die momenten van delen met elkaar. Ook de komende tijd willen wij ruimte bieden voor ontmoeting en verhaal en brood en soep met elkaar delen. U bent van harte welkom!

Meestal zijn wij met ongeveer 12 personen. Er zijn enkele vaste bezoekers, maar ook minder vaste bezoekers zijn welkom en gelukkig zijn er altijd weer mensen die voor het eerst komen. Wij, bezoekers van Omgekeerd huisbezoek, hopen dat u nieuwsgierig bent en blijft naar het Omgekeerd huisbezoek en niet zult aarzelen eens bij ons binnen te lopen wanneer u daar behoefte aan heeft. Het wordt al jaren georganiseerd door Charlotte Kamp en Henk Koop.
(In de maandagn juli en augustus houden we een zomerstop)


Eerste dinsdag van de maand: Rozenkransgebed (in Salvatorkerk)

6 mei 2023, namens de pastoraatsgroep

Gedurende de hele maand oktober hebben we in onze kerk wekelijks de rozenkrans gebeden. Het is een mooi moment van gezamenlijk gebed en bezinning. Om dit niet alleen tot Mariamaanden te beperken, is de kerk vanaf elke eerste dinsdag van de maand om 19.15 uur open om samen de Rozenkrans te bidden.
In eenvoud en met een open hart bidden we samen bij de Mariakapel. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. Er worden mapjes met het Rozenkransgebed uitgedeeld zodat ook wie niet vertrouwd is met dit gebed makkelijk mee kan doen. We sluiten het gebed met een Maria liedje. Daarna is er gelegenheid om een kopje koffie of thee samen te drinken.
(In de maandag juli en augustus houden we een zomerstop)Keer terug