Salvatorkerk Salvatorkerk

Salvatorkerk Veenendaal

Adriaen van Ostadelaan 54, 3904 TL Veenendaal


Actualiteit

Installatie nieuwe pastoor

25 januari 2023, namens het Parochiebestuur

Op zondag 5 februari a.s. om 10.30 uur zal de installatie van pastoor Mauricio Meneses plaatsvinden tijdens een eucharistieviering in de St. Antonius van Paduakerk, Stationsweg 112 te Ede.

Hoofdcelebrant is bisschoppelijk vicaris Hans Pauw.


Aansluitend aan de viering is er gelegenheid voor kennismaking en ontmoeting onder het genot van een kop koffie of thee.

U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.


In de andere kerken zullen deze zondag geen vieringen zijn. De viering in Ede zal via livestream te volgen zijn.


Vanwege bouwwerkzaamheden is parkeren bij Station Ede-Wageningen zeer beperkt. U kunt ook parkeren bij het Marnix College. Dit is enkele minuten lopen naar de kerk.

Houd er ook rekening mee dat er wegwerkzaamheden zijn tussen Bennekom en Ede. De Edeseweg tussen Bennekom en Ede is niet toegankelijk in de richting Ede.Op bedevaart naar Lourdes

20 januari 2023, Aartsbisdom Utrecht

Van 29 april t/m 6 mei 2023 organiseert het Aartsbisdom Utrecht voor de vijfde keer een diocesane bedevaart naar Lourdes.

Bij de vorige Aartsbisdombedevaart in 2018 namen bijna 1200 pelgrims deel, waaronder 50 parochianen uit onze eigen parochie H. Titus Brandsma. Extra bijzonder was dat negen leden en de dirigent van het jongerenkoor JKA meegingen. De reacties waren stuk voor stuk overweldigend. “Lourdes is een plek vol mensen, maar waar zodra je het Heiligdom betreedt, de rust en het geloof overheersen”. Het jongerenkoor JKA is door het Aartsbisdom gevraagd als officieel koor voor deze bedevaart en een groot deel van het koor heeft al laten weten mee te willen gaan. Natuurlijk is er ook gelegenheid om de mooie omgeving te ontdekken en een terrasje te pakken. Ook hebben al verschillende parochianen laten weten dit jaar weer graag mee te gaan naar Lourdes.

De reis vindt plaats in de meivakantie zodat ook jongeren de gelegenheid hebben om andere kinderen, tieners en jongeren te ontmoeten en samen het geloof te vieren en te ontdekken. Onze nieuwe pastoor Mauricio Meneses zal bij onze parochiegroep aansluiten. Hij is door het Aartsbisdom gevraagd om alle jongeren te begeleiden en een onvergetelijke week te bezorgen. Kortom: Het wordt wederom een geweldige reis. Grijp dus je kans en ga als jongere met ons mee.

Het plan is om 18 februari om 13.30 uur een bijeenkomst te organiseren in de Verrijzeniszaal te Wageningen. Tijdens deze ontmoeting wordt informatie gegeven aan alle belangstellenden over de wijze van vervoer, de prijzen, het officiële programma van het Aartsbisdom en het parallelle programma voor onze parochie .

Heeft u interesse voor deze informatiebijeenkomst op 18 februari? Meld u aan bij Elly Croon, parochiecoördinator van de H. Titus Brandsma Parochie. (M 06-55542876 of E ellycroon@outlook.com)
Welkom op de Alphacursus!

12 januari 2023, namens het Pastoraal Team

Op maandag 30 januari starten er in onze parochie twee Alphacursussen. Er is keuze tussen een wekelijkse cursus (in Wageningen/Ede) en een tweewekelijkse cursus (in Renkum).

Waarom Alpha?
Ontmoeten, vragen en ontdekken! De Alphacursus is bedoeld om elkaar in alle vrijblijvendheid te leren kennen, samen te praten en meer te ontdekken over de zin van het leven en het christelijke geloof. Of misschien wil jij gewoon je kennis over het geloof opfrissen. Dat mag ook!
In ongeveer 10 à 12 bijeenkomsten ontdekken we de basis van het christelijke geloof waarbij we elke avond een nieuw onderwerp bespreken waarbij je al je vragen kwijt kunt.

Voor wie is Alpha?
Voor iedereen die het leuk vindt om anderen te ontmoeten en te praten over vragen die gaan over de betekenis van het leven en geloof.

Hoe ziet een Alpha-avond eruit?
We beginnen de avond altijd met een moment van ontmoeting om elkaar beter te leren kennen en waar ruimte ontstaat voor vriendschap.
Daarna luisteren we eerst naar een video of spreker over een onderwerp over geloof, zoals:
• Wie is Jezus?
• Bidden: waarom en hoe?
• De Bijbel lezen: waarom en hoe?
• Hoe leidt God ons?
Vervolgens delen we onze gedachten en ideeën in een kleine gespreksgroep. Het is een kans om naar elkaar te luisteren in een oprechte, vriendelijke en vertrouwelijke omgeving met respect voor ieders mening.

Alpha weekend
Op de helft van de Alphacursus zullen we in een weekend samenkomen om meer over de Heilige Geest te weten te komen en wat de Heilige Geest in jouw leven kan doen. Dit weekend is in het weekend van 18 maart (we overnachten niet; je mag gewoon tussendoor thuis slapen).

De Slotavond
Aan het einde van de cursus komen we nog een keer gezellig samen om onze ervaringen te delen en manieren te vinden hoe we meer kunnen ontdekken, omdat we na de Alpha misschien wel meer willen weten.

Wanneer
Maandag 30 januari 2023 organiseren we een eerste kennismakingsavond voor beide Alphacursussen. Je kunt op deze avond vrijblijvend besluiten of je de Alphacursus wilt volgen. Deze avond begint om 19.30 uur (inloop) en we starten om 20.00 uur met het thema ‘Is er meer?’. Je bent welkom in de Verrijzeniszaal in de RK van Wageningen (Bergstraat 17).

Daarna zal de wekelijkse Alphacursus in Wageningen/Ede gegeven worden vanaf maandag 6 februari. En de tweewekelijkse in de pastorie van de RK Kerk van Renkum (Dorpsstraat 1) vanaf maandag 13 februari.

Voor vragen en aanmelden kun je een mail sturen naar alpha@pztb.nl


Mauricio Meneses Santiago wordt nieuwe pastoor

11 december 2022, namens het Pastoraal Team

Met vreugde delen wij u mee dat per 1 februari a.s. onze bisschop, kardinaal Eijk, tot pastoor van onze parochie heeft benoemd:

de Eerwaarde Heer Mauricio Meneses Santiago

Pastor Mauricio werd 38 jaar geleden geboren in Colombia. Hij is reeds 5 jaar priester in ons bisdom en thans werkzaam als parochievicaris van de samenwerkende parochies H.H. Martha en Maria te Baarn en de Onze Lieve Vrouw van Amersfoort te Amersfoort en omgeving. Op 8 december hebben we als collega’s van het pastorale team en het parochiebestuur kennis kunnen maken. We heten hem van harte welkom en hebben alle vertrouwen in een goede samenwerking.

Op zondag 5 februari a.s. zal de installatieplechtigheid worden gehouden in St. Antonius van Padua kerk te Ede om 10.30 uur. Hierover zullen wij u nader berichten.


Reünie van pastoor met bruidsparen (in Wageningen)

22 november 2022, namens het Pastoraal Team

Pastoor Henri ten Have wil graag de echtparen ontmoeten die in zijn 15 jaar als onze pastoor zijn getrouwd in onze parochie. De reünie is zondag 18 december om 10.00 uur in de kerk van Wageningen.

Henri ten Have is per 1 december 2007 benoemd als pastoor van de parochie die nu de naam Heilige Titus Brandsma draagt. Hij heeft in deze jaren veel aanstaande bruidsparen bijgestaan op weg naar hun huwelijksinzegening die vaak in deze parochie, soms ook elders plaatsvond. De pastoor heeft deze contacten als mooi en intens ervaren. Graag zou hij van de echtparen willen horen hoe zij hun huwelijk, hun huwelijksjaren en mogelijk ook hun geloof nu ervaren.

De samenkomst op 18 december begint om 10.00 uur met de openbare Eucharistieviering, gevolgd door een onderlinge ontmoeting. De betrokken echtparen hebben - voor zover hun mailadres bekend is - een uitnodiging ontvangen.


Aanmelding is mogelijk bij administratie@pztb.nl . Pastoor Ten Have stelt het op prijs als de echtelieden een trouwfoto willen meenemen of mailen, en willen opschrijven of vertellen hoe zij terugkijken op de voorbereiding van hun huwelijk en welke levenslessen zij daarna als getrouwd paar hebben geleerd. Ook echtparen die zich niet tevoren melden of die elders zijn getrouwd en nu Titus Brandsma-parochianen zijn, zijn natuurlijk van harte welkom bij deze bijzondere reünie.Titus Leerhuis Eugène de Groot (in Bennekom)

22 november 2022, namens het Pastoraal Team

Op maandagavond 28 november zal Eugène de Groot in de RK kerk van Benekom een boeiende lezing geven over de overeenkomsten tussen de grote religies: Taoïsme, Boeddhisme, Christendom en Islam. Eugéne de Groot heeft enorm veel studies verricht op de vraag wat deze religies bindt. Hij is afgestudeerd filosoof, politicoloog en jurist aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is een aantal jaren monnik geweest in het trappistenklooster ‘de Achelse Kluis’. De lezing is van 20:00 tot ca 21:00 gevolgd door discussie. Vanaf 19:30 is de kerk open voor koffie en thee. Vrijwillige bijdrage na afloop. Adres is RK Kerk Bennekom, Heelsumseweg 3.


Inspirerende filmavonden tijdens Advent (in Wageningen)

22 november 2022, namens het Pastoraal Team

Tijdens de advent verzorgt pastor Erik Rozeman vier boeiende filmavonden, waarbij wij nader kunnen kennismaken met een aantal belangrijke heiligen die tot op de dag van vandaag vele gelovigen inspireren. Een mooie gelegenheid tot verdieping op weg naar Kerstmis! Op deze avonden kijken we samen naar een aflevering van de indrukwekkende serie van Bisschop Robert Barron over de meest invloedrijke personen uit de geschiedenis van het katholieke geloof. Daarna bespreken we de bekeken aflevering. Echt een aanrader! Deelname is gratis.
Op maandag 28 november starten we met een nadere kennismaking met de Heilige Augustinus en zijn blijvende grote betekenis voor het katholieke geloof.
Vervolgdata:

Donderdag 8 december: Heilige Catharina van Siena
Maandag 12 december: Heilige Ignatius van Loyola
Maandag 19 december: Heilige John Henry Newman

Locatie: Verrijzeniszaal Tijd: 20.00-22.00 uur
Iedereen is van harte welkom, ook als u niet alle avonden aanwezig kunt zijn!
In verband met de voorbereiding graag vooraf opgeven bij Erik Rozeman: e_rozeman@hotmail.com


Derde zondag van de maand: Omgekeerd huisbezoek (in Salvatorkerk)

21 november 2022, namens Omgekeerd huisbezoek

Het zogenaamde Omgekeerd Huisbezoek is elke derde zondag van de maand om 12.15 uur. Mensen vroegen wel eens aan mij: ‘Loopt dat nou nog, dat omgekeerd huisbezoek?’ Gelukkig kon ik volmondig zeggen: ‘Ja, dat loopt.’

De meeste bijeenkomsten beginnen met een openingsverhaaltje of openingsgedicht waarna de soep en broodjes op tafel komen. Daarna is er ruimte voor wie iets wil vertellen. Zo’n verhaal start dan bijvoorbeeld met een zin als: ‘Wat me nou toch afgelopen week overkomen is.’ Gelukkig zit er veel humor in die belevenissen, maar ook wanneer het serieuze zaken zijn, is daar aandacht voor. Ook verdrietige zaken mogen het licht zien. Daarmee komt een belangrijke doelstelling van het project tot zijn recht. We willen namelijk tijd en ruimte bieden voor Het verhaal van mensen. We maken in ons leven veel mee en we willen anderen vaak niet ‘lastig vallen met ons verhaal’, maar zeker wanneer wij alleen zijn komen te staan, is het ook wel eens heel fijn om het nog eens te mogen zeggen. Wat fijn dan ook om te zien dat er bij het Omgekeerd huisbezoek vertrouwen en respect is voor die momenten van delen met elkaar. Ook de komende tijd willen wij ruimte bieden voor ontmoeting en verhaal en brood en soep met elkaar delen. U bent van harte welkom!

Meestal zijn wij met ongeveer 12 personen. Er zijn enkele vaste bezoekers, maar ook minder vaste bezoekers zijn welkom en gelukkig zijn er altijd weer mensen die voor het eerst komen. Wij, bezoekers van Omgekeerd huisbezoek, hopen dat u nieuwsgierig bent en blijft naar het Omgekeerd huisbezoek en niet zult aarzelen eens bij ons binnen te lopen wanneer u daar behoefte aan heeft. Het wordt al jaren georganiseerd door Charlotte Kamp en Henk Koop.


Eerste dinsdag van de maand: Rozenkransgebed (in Salvatorkerk)

21 november 2022, namens de pastoraatsgroep

Gedurende de hele maand oktober hebben we in onze kerk wekelijks de rozenkrans gebeden. Het is een mooi moment van gezamenlijk gebed en bezinning. Om dit niet alleen tot Mariamaanden te beperken, is de kerk vanaf elke eerste dinsdag van de maand om 19.15 uur open om samen de Rozenkrans te bidden.
In eenvoud en met een open hart bidden we samen bij de Mariakapel. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. Er worden mapjes met het Rozenkransgebed uitgedeeld zodat ook wie niet vertrouwd is met dit gebed makkelijk mee kan doen. We sluiten het gebed met een Maria liedje. Daarna is er gelegenheid om een kopje koffie of thee samen te drinken.


Vertrek pastoor Henri ten Have

8 november 2022, Aartsbisdom Utrecht

Onze bisschop, kardinaal Eijk, heeft een beroep gedaan op onze pastoor Henri ten Have om een nieuwe benoeming te aanvaarden. Hij zal onze parochie gaan verlaten en per 1 januari a.s. worden aangesteld als pastoor van de Sint Franciscusparochie in Apeldoorn-Twello en omgeving.

Ruim 15 jaar heeft pastoor Ten Have zijn beste krachten aan onze parochie gegeven en daar zijn wij dankbaar voor. Zijn vertrek spijt ons zeer, maar het past ons vooral hem van harte te feliciteren met zijn nieuwe benoeming en hem, in de geest van Sint Franciscus, ‘Vrede en alle goeds’ toe te wensen. Op zondag 8 januari zullen wij afscheid van hem nemen. Daarover zullen wij u nader berichten.

Het bisdom heeft ons laten weten te werken aan zijn opvolging.


Sint Maarten lampionnen maken

2 november 2022, namens Werkgroep gezinsviering

Op vrijdag 11 november is het feest van Sint Maarten en gaan we lampionnen maken en versieren in de parochiezaal. We houden een lampionnentocht met gezang in de kerk. Neem je een lampionstokje met lampje mee? Je bent welkom om 15:30 en het duurt tot 17:00 uur.

Gezinsviering
En op zondag 13 november om 10:15 uur is er een viering in de kerk. Neem de lampionnen mee!

Na de viering is er voor elk kind is er een lekkere verrassing!


Allerzielen

25 oktober 2022, namens Liturgische Werkgroep

Zoals elk jaar op 2 november zullen wij in de Allerzielenviering die om 19.30 uur begint en waarin parochieel voorgangers Erika Dupain en Henk Koop voorgaan en het koor Kleurrijk voor de muzikale omlijsting zal zorgen, stilstaan bij hen van wie wij het afgelopen jaar afscheid moesten nemen. De nabestaanden van hen zijn daarom persoonlijk voor deze viering uitgenodigd om zo met elkaar de
overledenen te gedenken. Ook onze parochianen nodigen wij van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Tijdens deze viering wordt ook aan alle aanwezigen de mogelijkheid geboden om een waxinelichtje, met uw persoonlijke gedachten en wensen, aan te steken en dit voor het altaar neer te zetten. Zo beleven wij met elkaar in deze viering een mooi moment van herinnering en het gedenken van al uw en onze dierbare overledenen.

Na afloop wordt u allen ook uitgenodigd om in onze parochiezaal elkaar te ontmoeten en wat na te praten over deze viering etc. Dit met een lekker kopje koffie of thee.


Open Deur Mis op zondag 18 september

3 september 2022, namens de pastoraatsgroep

Op zondag 18 september is er ook in onze Salvatorkerk een zogenaamde Open Deur Mis. Mediapriester Roderick Vonhögen zal hierin voorgaan en de viering wordt opgeluisterd door koor Kleurrijk. Deze mis is er voor iedereen maar in het bijzonder om mensen (opnieuw) kennis te laten maken met onze parochie en de betekenis van de Eucharistie. Daarom wordt er gezorgd voor uitleg in het liturgieboekje en is er een commentator. Na de viering zijn er mensen om uw eventuele vragen te beantwoorden. Neem gerust vriend(in) zus, broer, tante, oom of buurman/vrouw mee.

We willen vooral kinderen en jongeren zoveel mogelijk bij de viering betrekken door hen een taakje te geven. We willen er iets speciaals van maken en de kinderen mogen o.a. bij de offerande vanuit achterin de kerk de gaven en/of fruit/bloemen naar voren brengen waar de misdienaars het aannemen bij het altaar. De gaven worden door de priester gezegend.

Na de viering is er in de parochietuin koffie/thee en limo met wat lekkers, zowel zoet als hartig. Het wordt erg op prijs gesteld als u/jij ook wat mee zou willen brengen. Denk b.v. aan snack/tomaatjes/komkommertjes enz, hartige taart, salade of een soepje. U kunt het vòòr de viering afgeven in de hal of het aangrenzende zaaltje. Er staan mensen klaar bij de ontvangsthal.

Verder is er na de viering de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding met gids door de kerk en zijn er leuke activiteiten voor de kinderen. Zo zoeken we naar verschillende nieuwe manieren om samen kerk te zijn. Het gaat om verbinding, gastvrijheid en openheid.


Seizoenstart met feestelijk tintje

22 augustus 2022, namens de Locatieraad

Op 4 september is de openingsviering waarin parochieel voorgangster Maria Meijer samen met de Locatieraad en de Pastoraatsgroep voorgaat. Koor Kleurrijk zal de viering muzikaal ondersteunen. We nodigen alle parochianen van harte uit hierbij aanwezig te zijn, want we willen er hierna een feestelijk tintje aan geven.


Titus Brandsmabedevaart

7 juli 2022, namens het Pastoraal Team

Binnenkort op woendag 27 juli, wordt de officiële gedenkdag van pater Titus Brandma herdacht met een bedevaartsdag. Deze dag begint om 9.00 uur met een Eucharistieviering in de St Antoniuskerk te Ede, waarvoor iedereen is uitgenodigd. Dan is ook voor het eerst het boek over hem “Van held tot heilige” te koop voor 10 euro, en andere geschriften. Daarna vertrekken we met de bus naar Bolsward in zijn geboortestreek. Daar is een programma bij de opening van een tentoonstelling over hem, waaraan wij met maximaal 50 deelnemers uit onze parochie kunnen meedoen. Er worden lezingen gegeven en muziek ten gehore gebracht. Vanwege het maximum aantal deelnemers geldt gaat de inschrijving per volgorde van aanmelding.. U kunt u daarvoor opgeven vanaf 9 juli, bij Erika Dupain: secretaris@pztl.nl of 06-53790959. De kosten bedragen 20 euro, die u contant kunt voldoen in de bus. Het is de bedoeling dat u zelf een lunchpakket meeneemt voor in de bus.

Programma bedevaartsdag Woensdag 27 juli 2022

9.00 uur: Eucharistieviering t.e.v. H. Titus Brandsma in de St. Antoniuskerk te Ede (de mis is uiteraard voor iedereen toegankelijk)

10.45 Vandaaruit vertrek met de bus naar Bolsward (hiervoor is bevestigde opgave van te voren nodig)

13.00 Aankomst Broerekerk (Broereplein 9, Bolsward)

13.30 Ontvangst koffie/thee/hapje , Opening, inleiding programma)

- Toespraak Commissaris van de Koning Arno Brok

- zang Duo Amaveria

- Aanvang rondgang/wandeling 'In het spoor van Titus'

14.45 Martinikerk Toespraak Antoine Bodar

zang Albert Bonnema, Duo Amaveria orgel Peter van der Weide

16.00 Sint Franciscusbasiliek

- Film over Titus Brandsma

- zang Albert Bonnema, Duo Amaveria orgel: Peter van der Weide

- Overdenking Peter van der Weide

16.50 HCW/Museum 'De Tiid'

- Toespraak Burgemeester Jannewietske de Vries

- Opening tentoonstelling en rondgang door museum 'De Tiid'

17.45 Broerekerk Gezellig samenzijn met aandacht voor de inwendige mens.

19.00 (uiterlijk) Terugkeer met de bus naar Ede.


Alpha Experience

13 mei 2022, namens het Pastoraal Team

Wil je Alpha een keer van dichtbij meemaken? Dan ben je van harte welkom op deze Alpha Experience in Renkum!

Tijdens een Alpha Experience maak je een van de Alpha-bijeenkomsten mee. Je schuift aan het begin van de bijeenkomst aan bij een maaltijd. In dit geval gaan we (bij mooi weer) genieten van een heerlijke barbecue! Vervolgens kijk je een aflevering van de Alpha Film Series. Daarna ga je in een kleine groep uit elkaar om over het onderwerp door te praten. De perfecte kans om te ontdekken wat Alpha is!

Wanneer:
31 mei
18.00 uur

Waar:
Dorpsstraat 1
6871 AA
Renkum

Er zijn wereldwijd en in Nederland al veel ervaringen met Alpha opgedaan. Zo wordt Alpha in Nederland elk jaar door honderden kerken gegeven. Inmiddels hebben ruim 325.000 deelnemers een Alpha gevolgd. Wereldwijd zijn dat er miljoenen!
Wil jij meer weten over Alpha? Of ben je al van plan om een Alpha te geven? Meld je dan aan via het formulier op de website van Alpha Nederland via deze
link . Je ontvangt binnenkort een e-mail van ons met meer informatie over de Alpha Experience.
| Maandag 23 mei | Titus Leerhuis gaat van start

13 mei 2022, namens het Parochiebestuur

Maandag 23 mei a.s. zal het gloednieuwe Titus Leerhuis van start gaan met een eerste lezing over Titus Brandsma, gehouden door hoogleraar Peter Nissen. De lezing gaat over het leven van Titus Brandsma, zijn kracht en zijn zwakheden. Het vindt plaats in de Verrijzeniszaal van de Johannes de Doperkerk in Wageningen. Vanaf 19.45 uur is er koffie en om 20.00 uur start de lezing. De avond is open voor alle geïnteresseerden, kerkelijk of niet.

In juni zal Erik Borgman komen spreken. Zo hopen we met het Titus Leerhuis zo mogelijk iedere maand een interessante spreker uit te nodigen. Komt u ook?


Heiligverklaring pater Titus Brandsma

28 april 2022, namens het Pastoraal Team

Op zondag 15 mei wordt Titus Brandsma door paus Franciscus heilig verklaard. Dit zal plaats vinden tijdens de eucharistieviering in de Sint Pietersbasiliek of op het Sint Pietersplein. Inmiddels is bekend dat op zondag 15 mei a.s. de Eucharistieviering in Rome om 10.00 uur zal zijn.

Een aantal parochianen zullen naar Rome gaan. De rest van de parochianen zijn uitgenodigd in de hal van de Gedachteniskerk te Rhenen waar op een groot scherm de tv-uitzending vanuit Rome te volgen is. U bent welkom om deze feestelijke gebeurtenis samen te vieren onder het genot van een kop koffie met wat lekkers erbij.

Voorafgaand aan de uitzending zal er een eucharistieviering worden gehouden met voorgangers pastoor Henri ten Have en diaken Erik Rozeman. Deze begint om 8.30 uur.

De tv-uitzending begint om 9.30 uur met een voorprogramma over Titus Brandsma (o.a. met medewerking van Roderick Vonhögen).


In verband met de catering is opgave gewenst door een mail te sturen naar: administratie@pztb.nl

Als u geen vervoer hebt bel Jos vd Lee 06 21 840 419.

Er is in verband met deze dag geen viering in Veenendaal op zondag 15 mei .


Overweging afgelopen zondag 24 april

26 april 2022, namens Liturgische Werkgroep

Afgelopen zondag preekte parochieel voorganger Henk Koop over het evangelieverhaal uit Johannes 20 vers 19-31. In de preek nam Henk Koop de gelovigen mee in het verhaal met de vraag hoe ongelovig Tomas nu werkelijk was. Tomas moet de wonden kunnen aanraken om te geloven. Ze echt onder ogen zien.

Koop: “Dat is denk ik wat Jezus ons vandaag ter overweging geeft:
Wonden ontstaan doordat de band met je geliefde bruut wordt afgesneden. Pijn daar waar je ten diepste bent miskend, gekrenkt en teleurgesteld.

Raak die wonden aan en voel de pijn. Laat ze zien verstop ze niet.
Dan kan de uitzichtloze crisis het begin zijn van een nieuw begin.”

De overweging kunt u nalezen in het bestand hieronder.

Bijlagen

Overweging De ongelovige TomasBidden in de veertigdagen-tijd

15 maart 2022, namens de pastoraatsgroep

De dag na Aswoensdag is een groep parochianen uit verschillende geloofsgemeenschappen in onze parochie begonnen met het bidden van een noveen voor vrede in Oekraïne. Een noveen is een reeks van negen dagen waarop men op een bijzondere wijze tot God bidt en waar meestal de Rozenkrans wordt gebeden. Gedurende deze negen dagen is onder de deelnemers een warm gevoel van geestelijke verbondenheid ontstaan, er werd in alle eenvoud en vanuit het diepste gebeden.

Ook is er een idee ontstaan om vluchtelingen uit de Oekraïne te steunen; op het materiële vlak, met het aanleveren van goederen, en op het geestelijk vlak, vanuit onze parochie.
Er kwam spontaan de wens om het gebed in deze 40-dagentijd door te zetten. Drie keer per week op de maandag, dinsdag en vrijdagavond van 20:30 tot 21:00 uur online via Zoom gaat het gebed door.

Één keer per week wordt de Rozenkrans gebeden, de andere twee avonden wordt het Evangelie van de dag gelezen en besproken en er worden andere teksten gebeden. Er is altijd ruimte voor een vrij gebed en momenten van stilte. Deelnemers kunnen liederen op You Tube zoeken en via Zoom delen, dit werd ook elke avond bij de noveen gedaan, het was een mooie afsluiting van het gebed.
Iedereen is welkom, iedereen mag uiteraard anderen uitnodigen: het is laagdrempelig, eenvoudig en mooi.
Natuurlijk zal het zo zijn dat het niet voor iedereen mogelijk is om alle avonden mee te doen. Dat is geen probleem. U kunt elke maandag-, dinsdag of vrijdagavond aanhaken, ook al is het maar voor één keer, of is het al aan het einde van de veertigdagentijd voor u er een keer aan toe komt.

Hieronder vindt u de link:
Klik hier om naar Zoom te gaan
Meeting ID: 846 3351 6984
Passcode: 468421
Uitnodiging Deelname Synodaal Proces Parochie Zalige Titus Brandsma, Ede, 26 maart 2022

14 maart 2022, namens het Pastoraal Team

De katholieke kerk zit momenteel in een ‘synodaal proces’. In 2023 is er een grote bisschopsvergadering in Rome. Maar voordat paus Franciscus met de bisschoppen in gesprek gaat, wil hij graag horen wat er leeft onder de gelovigen. Dat betekent dat alle katholieken mee kunnen denken over hoe het verder moet met de kerk.

Ook vanuit onze z. Titus Brandsma parochie zal gehoor worden gegeven aan de oproep van onze paus. Meedoen met een proces van luisteren , participeren en inspireren. In TitusBreed heeft u kennis kunnen nemen van de achtergrond en beweegredenen van dit synodale proces.

Wij nodigen u uit voor een bijeenkomst op zaterdag 26 maart in de St. Antonius kerk aan de Stationsweg 112 in Ede. De bijeenkomst begint om 10.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur) en zal om 12.00 uur worden afgesloten.
De centrale thema’s in ons bisdom zijn:
* Vieren.
* Medeverantwoordelijkheid voor missie.
* Dialoog in kerk en samenleving.

Wij willen naar u luisteren welke opmerkingen, antwoorden en aanbevelingen u heeft op onderstaande vragen:
Hoe is het om parochiaan te zijn in de katholieke kerk?
Waar beleef je vreugde aan?
Welke verbeteringen zijn nodig?
Welk advies zou je willen geven aan de synode 2023 in Rome?

Gelet op het doel van deze bijeenkomst kunnen er niet meer dan 100 personen deelnemen. Afhankelijk van het aantal belangstellenden zal de meest geschikte werkwijze worden gekozen. Daarbij zullen wij ondersteund worden door Tom Koot en Ina Ruiter van het adviesbureau xpand.
U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst bij ons centraal secretariaat, bijvoorkeur via e-mail: administratie@pztb.nl of anders per telefoon: 0317- 747108 tijden, maandag – donderdag tussen 9-12 uur.

Alle aanbevelingen en opmerkingen zullen (anoniem) worden gebundeld en doorgestuurd naar ons bisdom. Ook zal de oogst van deze bijeenkomst worden gepubliceerd in onze parochie.
Mocht u niet in de gelegenheid zijn om nu mee te doen? Dan kunt u uw opmerkingen en antwoorden – anoniem en schriftelijk - sturen aan: centraal secretariaat Bergstraat 17 6701 AB Wageningen, of (bij voorkeur) e-mail administratie@pztb.nl .
Dit proces kent twee doelen. Ten eerste zullen wij voor 1 april onze bijdrage moeten aanleveren aan ons bisdom. Maar het belangrijkste doel is “samen op weg te gaan”. Met nieuw elan concrete en haalbare aanbevelingen omzetten in pastorale activiteiten. Op die manier kunnen we inkleuring geven aan het pastoraal beleid in onze parochie.

Vertrouwende dat de H Geest ons zal begeleiden,
Met vriendelijke groet, het Pastoraal team:
Erik Rozeman, diaken
Henri ten Have, pastoor


Veenendaal voor Oekraïne

12 maart 2022, namens de pastoraatsgroep

Met verbijstering bekijken we de beelden uit de Oekraïne. Vanwege het oorlogsgeweld ontvluchten veel mensen het land. De inschatting van de VN is dat ruim 1,5 miljoen mensen op dit moment hun huis hebben achtergelaten. Dit zou kunnen oplopen tot 4 miljoen, zo’n 10 procent van de inwoners van dit enorme land. Nu zijn veel van deze mensen nog in Polen of Roemenië, maar de verwachting is dat een deel van hen ook naar Nederland komt.

Afgelopen week is er vanuit kerken en vrijwilligersorganisaties een platform opgericht “ Veenendaal voor Oekraïne”.
Het doel is op zeer korte termijn te inventariseren welke hulp er geboden kan worden vanuit Veenendaal. U kunt hierbij denken aan activiteiten organiseren of gebouwen openstellen voor activiteiten / koffie drinken/ ontmoeting.

De gemeente Veenendaal organiseert structurele opvang in samenwerking met de veiligheidsregio. Dat is voor deze groep vluchtelingen van groot belang. Daarnaast willen wij als platform ondersteunen en indien nodig noodopvang bieden op korte termijn. Het kan zijn dat er op korte termijn al behoefte is aan noodopvang bij gastadressen. U kunt zich hiervoor aanmelden op de website. Dit gaat in goed overleg met de gemeente Veenendaal.

Als u als kerk of organisatie al actief bent met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne dan roepen we u op om dit te melden via de website zodat we initiatieven op elkaar kunnen afstemmen en we elkaar kunnen steunen.

Er is een website met veel informatie en de mogelijkheid om u aan te melden: www.veenendaalvooroekraine.nl

Deelnemende kerken en organisaties,


Diaconaal Platform Veenendaal
Hervormd Veenendaal
Stichting netwerk ICF Veenendaal (International Christian Fellowship)
Protestantse Stichting voor Tsjernobyl kinderen
Bethelkerk Veenendaal en Bloei in Oost
Stichting hulpdienst In-Zicht
Ichthus College
Stichting Netwerk voor Jou 

Samen bidden voor vrede (online)

1 maart 2022, namens de pastoraatsgroep

Beste parochianen,

We naderen de veertigdagen tijd. Tijd van bezinning, gebed en verdieping. Inmiddels zien we wat er aan de deur van Europa gebeurt. Christenen kennen de kracht van het gebed, Jezus zelf heeft het ons geleerd. Overal in de wereld bidden velen voor vrede, ze bidden alleen, met hun gezin, in groepen, op afstand maar toch samen.

Vanaf a.s. donderdag 3 maart, gedurende negen dagen gaan we samen, vanuit onze huizen een Noveen bidden. Dit is een reeks van negen dagen waarop men met een bepaalde intentie tot God bidt. Meestal wordt de Rozenkrans gebeden, dit is ook wat we gaan bidden. Deze intentie kan bijvoorbeeld voor een of meer zieken zijn, voor het beëindigen van een bepaald conflict of voor de wereldvrede. Veel novenen zijn echter gericht tot Maria, de Moeder van God, als voorspreekster bij God. We bidden in het bijzonder voor vrede in onze dagen. Hiermee geven we concreet gehoor aan het verzoek van o.a. de paus om wereldwijd onze krachten te bundelen en te bidden.

Iedereen die mee wil doen, bidt dus vanuit zijn/haar huis. De Noveen is via Zoom, de linkt vindt u hieronder. We beginnen om 20:30 uur en eindigen om 21:00 uur. De eerste dag is donderdag 3 maart, de laatste vrijdag 11 maart. Als we bidden zijn we allemaal kleine lichtjes, door het gezamenlijk bidden bundelen we deze lichtjes samen en voelen we ons met elkaar verbonden. We hopen op een grote opkomst.

Klik hier om naar Zoom te gaan

Meeting ID: 846 3351 6984
Passcode: 468421


Praat mee over synode: “Zij heeft een verhaal”

1 maart 2022, namens de pastoraatsgroep

“Verlos ons ervan een museumkerk te worden, mooi maar zwijgzaam, met veel verleden maar weinig toekomst.”

Deze woorden van de paus raakten ons.
Als het goed is hebt u erover gelezen op pag.5 van de Titus Breed en de laatste nieuwsbrieven. Misschien hebt u de vragenlijst over dit project al ingevuld (net als 1724 anderen!) en opgestuurd.

Wij, als pastoraatsgroep doen een oproep aan degene die de lijst niet digitaal in kan vullen er eentje mee te nemen uit de hal bij binnenkomst in de kerk. U kunt hem later ingevuld in een envelop afgeven bij één van de leden van de pastoraatsgroep of in de brievenbus van de kerk deponeren. Wij zorgen dan verder voor de verzending. Alle informatie én de nieuwsbrief is te vinden in de hal. Wilt u meepraten en informatie horen van o.a. voorzitter Maria van Diepen-van Schaijk? Op maandagavond 14 maart vanaf 19.45 uur bent u welkom in de Verrijzeniszaal in Wageningen (Bergstraat 17).


Afscheidsviering dirigent Ria Aukes

24 februari 2022, namens Kleurrijk

Op zondag 13 maart 2022 zal Ria Aukes afscheid nemen als dirigente van het parochiële koor Kleurrijk. Ze heeft maar liefst 45 jaar leiding gegeven aan het koor en daar willen we graag bij stilstaan met familie en vrienden, (oud)-koorleden en medeparochianen. Tijdens de eucharistieviering zal Ria in het zonnetje worden gezet. Na de viering is er gelegenheid om Ria te ontmoeten in de parochiezaal onder het genot van een hapje en een drankje. U bent van harte uitgenodigd!

De eucharistieviering begint om 10.15 uur in de Salvatorkerk te Veenendaal.

Kunt u niet aanwezig zijn? Klik hier om naar de livestream te gaan .

Zoals het er nu naar uitziet, zullen er geen beperkende maatregelen van kracht zijn en hopen we op een feestelijk afscheid. Aanmelden is niet nodig. Voor vragen kunt u mailen naar kleurrijkkoor@gmail.com

Voor de flyer met betrekking op deze afscheidsviering, klik hieronder op het bestand.Keer terug