Salvatorkerk Salvatorkerk

Salvatorkerk Veenendaal

Adriaen van Ostadelaan 54, 3904 TL Veenendaal


Kerkorgel

Het verhaal van het orgel in de Salvatorkerk

Een nieuwe kerk is tegenwoordig niet meer in te denken zonder orgel. Vóór de ontwikkeling van het orgel, maakte men muziek met snaarinstrumenten zoals harp, citer of met blaasinstrumenten als fluit en trompet.
Een nieuw instrument is duur maar er werd een mooi instrument voor de Salvatorkerk gevonden. Een instrument in zeer goede staat. Dit orgel kon voor een zacht prijsje verkregen worden. De Deken destijds, deed een goed woordje en voor het bedrag van fl 2000 kon de koop gesloten worden.
Door de Kath. Klokken en Orgelraad, die in een brief schrijft "dit schoon historisch werkje" werd een positief advies uitgebracht over de mogelijkheden het orgel in de nieuwe Salvatorkerk toe te passen.
Door de firma Jos Vermeulen, orgelbouwers uit Alkmaar, werd een offerte uitgebracht voor de verplaatsing van het orgel van Arnhem naar Veenendaal. De demontage, het verpakken, het schoonmaken, de revisie, de montage en het stemmen werd aangenomen voor het luttele bedrag van fl 550.
Het orgel moest verplaatst worden uit de kapel van het St. Elisabeth Gasthuis te Arnhem en zo werd op 20 April 1954 begonnen met de werkzaamheden van verplaatsing.
Op maandag 26 april kon het orgel vervoerd worden.
Gelukkig heeft men er van afgezien de speeltafel beneden en het orgel op het koor te plaatsen. Men koos er voor het orgel met speeltafel zó te plaatse, dat de organist het altaar goed kon zien en het geluid dan vrijwel direct op de mensen kon aankomen.
De orgelbouwer adviseerde, dat de intonatie zowel in karakter als in de registers aan de akoestiek moest worden aangepast.
De viltpolsters onder de stelmoeren werden vernieuwd, de pijpen werden gestemd en opgevormd.
De windlade van de firma Maarschalkerweerd te Utrecht was in goede staat, alleen werd een kleinere motor geadviseerd.
Al dat werk kon net op tijd voor de inwijding op 1 mei 1954 worden afgerond, zodat ook het orgel direct gebruikt kon worden.

Toen de R.K.kerk aan de Nieuweweg werd gesloten, kwam er een bijzonder instrument vrij. Dit orgel dateert uit 1872. Er werd bij de firma Jos. Vermeulen offerte gevraagd voor verplaatsing. De verplaatsing gebeurde in 1963.
Dit huidige orgel is gebouwd door de Gebr. Gradussen uit Winssen bij Nijmegen.
De orgelkast is gemaakt in de neogotische stijl, en is nog origineel, het front van de kast is vervaardigd van eikenhout. De plaatsing van het orgel in 1873 geschiedde zonder
de Bourbon 16 voet voor een bedrag van fl.1338.
In 1887 plaatste Gradussen de Bourbon 16 voet.
Later in 1979 bij het feest ter ere van het 25-jarig bestaan van de St. Salvatorkerk, werd er een geld-inzamelactie gehouden en een rommelmarkt georganiseerd. Het opgehaalde geld was voldoende om het orgel een goede opknapbeurt te geven zodat u nog altijd kunt genieten van dit historische orgel.


Keer terug
 


Het kerkorgel